Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”

Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-0
Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-1
Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-2
Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-3
Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-4
Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”-5

Η ιστορία του γηπέδου

Η ιστορική έδρα της ομάδας μας, το γήπεδο "Θ. Βαρδινογιάννης", έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές και επιτυχίες τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Tο γήπεδο του OΦH βρίσκεται στην περιοχή «Καμίνια» του Ηρακλείου και διαθέτει 7.323 θέσεις σε εννιά θύρες.

Η ομάδα μας άρχισε να γράφει την ιστορία της στο συγκεκριμένο γήπεδο από το 1951. Ως τότε ο ΟΦΗ αγωνιζόταν στο γήπεδο «Ελευθερίας», ώσπου ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, Δημήτρης Βουρεξάκης, έδωσε την πληροφορία στους ανθρώπους της ομάδας για την έκταση που υπήρχε στα Καμίνια, η οποία ανηκε στο κράτος και θα μοιραζόταν στους πρόσφυγες.

Οι τότε παράγοντες του ΟΦΗ κινήθηκαν με μυστικότητα, κατέλαβαν τον χώρο και ξεκίνησαν τις εργασίες. Δύο χρόνια αργότερα, το γήπεδο παραδιδόταν έτοιμο στην ομάδα του ΟΦΗ και τα εγκαίνια έγιναν το Νοέμβριο του 1951.

Ofi FC-Γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης”

Μέχρι το 1951 το γήπεδο του ΟΦΗ ήταν ένας χώρος στην περιοχή των Καμινίων που χαρακτηριζόταν ως «νεκρόπολη», λόγω της ύπαρξης του νεκροταφείου των Αρμενίων στην ίδια περιοχή.

Εκείνη την περίοδο όμως, δεκάδες άνθρωποι δούλευαν εντατικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να μετατρέψουν αυτόν τον χώρο σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο γεμάτο ζωντάνια. Σε ένα μέρος που θα αποτελεί κομβικό σημείο για την ζωή χιλιάδων Κρητικών και φιλάθλων του ΟΦΗ.

Εκείνη την περίοδο πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Μανώλης Παπακαλιάτης και συνεργάτες του οι Χαράλαμπος Νικηφοράκης, Μίμης Αλεξίου, Μανώλης Μηλιαράκης, Νίκος Μπούλος, Σπύρος Καρανικόλας, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Στις 19 Μαρτίου 2019, η χρήση του γηπέδου “Θ. Βαρδινογιάννης” παραχωρήθηκε από τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ στην ΠΑΕ ΟΦΗ 1925, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο πρώτος αγώνας

Νοεμβρίου 1951
Ofi FC-11 Νοεμβρίου 1951

11 Νοεμβρίου 1951

Το γήπεδο του ΟΦΗ άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 1951. Στην πρώτη συνάντηση ο ΟΦΗ φιλοξένησε την ομάδα της ΑΣΔΑΝ, που τότε ήταν ισάξια της Εθνικής και η οποία νίκησε με 4-1. Το όνειρο όμως είχε πάρει σάρκα και οστά, αφού ο ΟΦΗ είχε πλέον το δικό του γήπεδο.

Μαρτυρίες

«Καθώς το σιδερένιο «θηρίο» παράσερνε τις ταφόπετρες εμείς σπεύδαμε να τις σκεπάσουμε με χώμα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, ακόμα και με τις παλάμες μας κουβαλούσαμε τα χώματα»
Β. Περδικάκης
«Σαν έβρεχε οι επιχωματώσεις ρουφιόντουσαν. Τότε ξεπρόβαλαν οι τρύπες των παλαιών τάφων… Πολεμούσαμε με τα φαντάσματα!!! Τελικά νικήσαμε… Μια «νεκρούπολη» μετατράπηκε σε ναό χαράς και ζωντάνιας».
Ν. Μπούλος
Αληθινές μαρτυρίες σχετικά με τις εργασίες του γηπέδου από το βιβλίο «ΟΦΗ, το καμάρι της Κρήτης», που εκδόθηκε το 1988.